Олимпийска шампионка по кану-каяк Наташа Янич, която е омъжена за българина Адриан Душев може да намери начин как да се състезава за родната си Сърбия, въпреки двегодишната пауза, която й налага международната федерация, пише сръбският zurnal.rs.

Съпругът на Янич Адриан Душев вече е започнал процедура за получаване на сръбско гражданство. Според медията двамата ще се разведат формално, а по-късно ще се оженят отново, когато Душев получи новия си паспорт. Когато това се случи, то по правилата Наташа Янич отново ще може да се състезава за Сърбия, защото ще е омъжена за гражданин на тази държава.

В момента международната федерация не разрешава на Янич да се състезава за Сърбия, заради жалба от страна на унгарската федерация по кану-каяк.

Генералният секретар на местната централа Атила Абрахам коментира по този повод пред „Спортски журнал”: „Мисля, че след това решение Наташа има три опции. Първо, да изчака две години и чак през 2015-а година да се състезава за Сърбия. Второ, може да прекъсне брака си с Адриан Душев, който да получи сръбско гражданство и пак да се оженят. Това обаче е заобикаляне на правилата, което не би било добре посрещнато от международната федерация. Третата опция, на която бих се радвал е Наташа да продължи кариерата си в унгарския национален тим. Като първа крачка в този смисъл, би трябвало да подпише договор с някои от нашите клубове. Но, ако трябва да съм честен, шансовете за това са малки.”

Преди време Наташа Янич- Душев коментира, че е готова и да пропусне две години, за да се състезава за Сърбия.