Експертите в областта на здравеопазването отново биха тревога. Заради пристигането в Лондон на няколко десетки хиляди строители във връзка с подготовката на града за Олимпийските игри през 2012 година, може да се повиши сериозно числото на заболелите от болести, предавани по полов път.

Оказва се обаче, че това не засяга чак толкова гастарбайтерите, колкото жриците на любовта, които ще си вадят хляба по време на Игрите. Подобна опасност има преди всяко голямо спортно събитие. Английските авторитетни издания обаче вече бързат да алармират за тази опасност, като се позовават на печалния опит от Олимпиадата в Сидни през 2000 година. Както пише “Таймс”, тогава местните власти са отблязали бум на хората заболели от венерически болести.

“По време на Олимпиадите се забелязва повишаване на сексуалната активност”, отбелязва водещ специалист, работещ към благотворителна организация, популяризираща сексуално здраве и бореща се с разпространението на ХИВ.

Очаква се през следващите четири години на олимпийските съоръжения в Лондон да се появят около 100 хиляди наемни работници. За да не се стигне до бум на венерическите заболявания през това време, властите са решили да построят специализирани клиники, които да обслужват строителите на няколко езика.