Организаторите на следващите летни Олимпийски игри, които ще се проведат в Париж през 2024 година, изчислиха, че трябва да изхарчат 7,1 милиард евро за изграждането на нови и за благоустройството на стари спортни съоръжения. За това съобщи в понеделник телевизионният канал BFM Business.

През 2016 година властите представиха план за провеждането на Олимпийските игри на стойност 6,5 милиарда евро, но бюджетът се увеличи, а наблюдателите не изключват с приближаването на спортното събитие цената да се вдигне още.

Съобразно актуалния план за непосредственото организиране на Игрите ще са нужни 3,9 милиарда евро, голямата част от които ще бъдат покрити от частни компании, а 1,2 милиард ще отпусне Международният олимпийски комитет.

Строителството и ремонтирането на спортните съоръжения ще струва 3,2 милиарда евро, като тук най-големият инвеститор ще бъде държавата, която ще отпусне 933 милиона. Това съобщи директорът на Организационния комитет Мишел Алойзио. Той разкри, че Франция ще обърне голямо внимание на екологичните въпроси, като ще се опита да намали въглеродния отпечатък с 55 % в сравнение с Олимпийските игри в Токио.

Според думите му 95 % от обектите, на които ще се провеждат състезанията, вече съществуват. В това число са стадион "Стад дьо Франс", тенис кортовете на "Ролан Гарос", спортният комплекс "Берси" и велодрумът в Сен-Кентен-ан-Ивлин. В бюджета е заложено изграждането на олимпийско село, като и център за водни спортове в областта на река Сена.