Нещастие сполетя отбора ни по свободна борба на Олимпийските игри в Пекин.

Световният и европейски вицешампион Анатоли Гуйдя скъса ахилес по време на тренировка и още днес ще претърпи операция в местна болница. Травмата се е получила съвсем неволно, в края на заниманието, когато българи и румънци поиграли баскетбол.

Първоначално Гуйдя сметнал че е препънат от румънец, но според докторите просто при отскок е скъсал ахилес и усещането при такива случай е сходно – все едно че някой те удря отзад. Целият отбор по борба е играл на тартанена площадка в олимпийското село и състезателите ни са били много добре загряти – според Гуйда от него е течала вода преди да започнат да играят баскетбол.

Лекарите в българския щаб имаха съмнения за частично разкъсан ахилес и Гуйдя веднага бе откаран в поликлиниката на селото, където му направиха изследване и резонанс. Там бе потвърдено, че ахилесът е разкъсан и се налага операция, която трябва да се направи до три-четири дни, за да няма усложнения. Затова нашият щаб и ръководството на БФ подписаха за лекарска интервенция в Пекин. Управата на родната федерация вече е предприела мерки за замяната на Гуйдя с Исмаил Реджеп – световен шампион за юноши. Той е уведомен и замяната е възможна, тъй като квотите в борбата не са поименни Тепърва ще се преценява състоянието на Реджеп и дали може да се бори на Олимпиадата.

По програма Анатоли Гуйдя трябваше да се бори на 19 август.