Около 250 шахматисти от всички възрасти ще участват в юбилейното 40-о издание на международния мемориал "Георги Трингов" за наградите на община Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Състезанието ще се проведе в Гранд хотел Пловдив и ще започне на 4 февруари.

Участниците ще бъдат разделени на две групи - в Турнир А ще играят състезатели с коефициент ЕЛО над 2000, като до момента заявка за него са направили 89 шахматисти.

В турнир Б - с коефициент ЕЛО под 2000, желаещите до момента са 138. Очаква се броят на състезателите и в двата турнира да се увеличи, тъй като заявления за участие ще се приемат до края на седмицата. 

Организаторите се притесняват, че доста деца от страната няма да успеят да участват заради грипната епидемия.

Чужденците са общо 70 от 13 европейски държави. От тях 35 ще играят в Турнир А, останалите 35 са в Турнир Б. Ще участват много подрастващи от пловдивските клубове, сред които са и нашите надежди Виктория Радева и Нургюл Салимова.

На мемориала се очаква почти целият ни шахматен елит при жените, водени от Маргарита Войка, Ива Виденова, Габриела Антова, а при мъжете ще видим утвърдени имена като Васил Спасов, Ивайло Енчев, Веселин Пантев, Радослав Димитров.

Турнирът ще бъде открит от заместник-кмета по спорта и младежки дейности в общината Георги Титюков в 14.30 часа в неделя. Церемонията включва и презентацията на специална кинжка, посветена на досегашните издания на дългогодишния турнир.

Наградният фонд е в размер на 20 000 лева. Състезателите ще си разпределят и 9 купи, 33 медала и много предметни награди./БТА