Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) е предявила официално обвинение срещу знаменития колоездач Ланс Армстронг в умишлена употреба на допинг, се казва в комюнике от организацията.

На 12-и юни ЮСАДА обяви, че открива процедура по разследването на Армстронг за употреба на допинг, като заяви, че има данни за използването от колоездача на забранени препарати систематично в периода от 1999-а до 2005-а година, помогнали му да спечели Тур дьо Франс няколко пъти подред.

ЮСАДА твърди, че в пробите на Армстронг в периода от 2009-2010 година са открити останки от еритропоетин, а също така и преливане на кръв. Освен това, Армстронг е използвал тестостерон, кортикостероиди и затъмнители.

На колоездача е препоръчано да се срещне с представители на Агенцията, за да бъде изслушана и неговата версия. Към момента обаче той отказва подобна среща. Пред журналисти той излезе и заяви обаче, че никога не е употребявал допинг. Освен това в 25-годишната си кариера е бил подложен на повече от 500 теста и всички те са се оказали отрицателни.