Майкъл Фелпс се завръща в големия спорт. Новината потвърдиха от американската плувна централа - USA Swimming.

Най-успешният олимпиец ще се подготвя за Олимпиадата в Рио през 2016-та, а първото му състезание след завръщането ще е следващата седмица.

Фелпс сложи край на състезателната си кариера преди по-малко от две години, но не издържа дълго далеч от големите плувни форуми, и сега отново ще се опита да се качи на почетната стълбичка. Американецът обяви, че няма да се състезава повече след Олимпиадата в Лондон през 2012-та.

Сега 28-годишният плувец е записан за участие в състезание от сериите Гран При на САЩ, в Меса, Аризона. Той ще се пусне на 50 и 100 метра свободен стил и на 100 метра бътерфлай.

В действителност, самият Фелпс още не е обявил, че ще се цели в Олимпийските игри в Рио Де Жанейро, но специалистите вече смятат, че това е напълно възможно.

Олимпийската легенда има 22 медала, 18 от които златни, от Игрите.

След Лондон, Фелпс заяви:"До следващата Олимпиада ще съм навършил 30. Постигнах каквото исках. Когато стигнеш до такъв момент в кариерата си, е време да продължиш напред, да се занимаваш с друго. Приключвам кариерата си на етапа, на който исках."

От миналия септември Майкъл Фелпс тренира в Балтимор, с дългогодишния си треньор Боб Боуман, а след това подаде документи и за допинг проверка. След шестмесечния срок, налаган от Антидопинговата служба, сега вече Фелпс има разрешение да се състезава, и ще го стори, от 24 до 26 април.