Ръководителите на родния университетски спорт дадоха отлична оценка на представянето на българската делегация на Универсиадата в Казан, Русия. Страната ни спечели четири медала, въпреки неуредиците при подготовката за големия форум.

До последно не бе ясно дали България изобщо ще има представители, но в крайна сметка, след неимоверни усилия от страна на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ се стигна до един сребърен медал (Тереза Джурова, самбо) и три бронзови (Силвия Митева, художествена гимнастика, Гергана Вацова и Мартин Иванов, самбо).

Емоциите след завръщането на делегацията ни от Казан, обаче бяха смесени. Председателят на Асоциацията доц. Златко Джуров сподели, че представянето на българските спортисти може да бъде определено като достойно, но едновременно с това, си дава ясна сметка, че трудностите около организацията не са позволили на спортистите ни да се изявят по най-добрия начин.

„Тези резултати, които се постигнаха от тези прекрасни спортисти, бяха плод на едно инцидентно участие. Нещо, което не бива да се случва в бъдеще. До последно състезателите не знаеха, дали заминаването им ще бъде гарантирано“, сподели доц. Златко Джуров. Разбира се, и в този случай става дума за финансиране.

„Достойни представяния с много по-сериозен потенциал. От делегацията изпаднаха спортове, които можеха да се намесят в медалите“, коментира още председателят на АУС „Академик“.

Доц. Златко Джуров разкри, че ръководството на асоциацията все още се опитва да заличи пасивите, завещани от предишните представители на организацията. АУС „Академик“ вече има 4-годишен лиценз и ще работи за развитието на университетския спорт у нас, увери още доц. Джуров.