България трябва да обучи десет помощник треньори на футболни отбори. По проект на УЕФА страната ни стартира пилотно обучение на хора с увреждания, които да влязат във футбола.

В същото време световната футболна централа ФИФА задели 1,2 милиона евро, за да финансира развитието на Спешъл Олимпикс във футбола за целия свят.

„УЕФА вчера ни преведоха 2500 евро по програмата си за обучение на хора с увреждания за помощник треньори по футбол. Нашето задължение е да обучим десет такива хора за влизането им в клубовете. Това не е просто нещо, обсъждаме и с проф. Светослав Иванов. Пратихме Аспарух и Стоян да видят как се прави това в Турция. Аспарух Василев, който е говорител на атлетите в Спешъл Олимпикс вече е изкарал курс за треньор по боче и сега му предстои да навлезе във футбола. Надяваме се догодина да имаме на турнирите и наши представители като помощник треньори. От 2003 година ние сме част от календара на БФС. Всяко година правим по десет регионални футболни турнира за хора с увреждания”, каза за Гонг националният директор на Спешъл Олимпикс България Христо Христозов.

България ще има не двама, а четирима участници на Световните Спешъл Олимпикс зимни игри в Айдахо на 3 февруари 2009 година. Досега в алпийските ски имахме две квоти, но от догодина бройката за страната ни е четири. Българската централа вече е избрала Смолян, Чепеларе, Банско и Самоков да излъчат свой представител. Цел на Спешъл Олимпикс България е да направи ските масови за хората с увреждания. Освен четирима атлети ще имаме е двама треньори.

От 2009 година националният администратор Гергана Георгиева ще стане национален директор на Спешъл Олимпикс България. Тя ще поеме оперативното управление и на този пост ще замени след един мандат работа Христо Христозов. Проф. Светослав Иванов вече е член на Управителния съвет на родната централа. Нов председател на организацията е проф. Татяна Янчева.