Общо 121 атлети стартираха в класическата дистанция - 42.195 километра на маратона във Варна, съобщиха организаторите. Началоо беше дадено в 9:30 часа на площад "Независимост" в крайморския град. Заедно с участниците в класическата дистанция стартираха и бегачите в полумаратона.

Малко по-късно на старта застанаха и участниците в надпреварата на 10.5 километра. Това е седмото издание на маратона във Варна.

Според организаторите, в трите дистанции участват над 750 атлети от 27 държави. След старта трасето на маратона преминава по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Атлетите отново бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морския хоризонт. От няколко години трасето е сертифицирано и отговаря на изискванията на Международната атлетическа федерация.

Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42,195 километра и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните" над 45 години.