Жизненоважният за Пловдив втори гребен канал няма да може да бъде реализиран в скоро време. Осъществяването на грандиозния проект засега се отлага заради липса на финансови средства. Неприятната новина потвърди пред Plovdiv24 зам.-кметът на града Георги Титюков.

"Основната пречка на този етап е един частен имот с площ малко под 12 декара. Той е собственост на английска компания, с която общината вече е постигнала разбирателство да закупи парцела за един милион 350 хиляди лева. Проблемът е, че тези средства е трудно да бъдат отпуснати в момента от бюджета на Община Пловдив. Сега е трудно да се ангажираме със срокове. Може би ще може да говорим по-контретно, като мине първото полугодие", уточни той.

Вторият гребен канал е необходим на града, ако иска да бъде домакин на световни първенства по академично гребане и кану-каяк за мъже и жени. Той е част от проект "Екопарк Марица", а по предварителни разчети за изграждането на съоръжението ще са необходими нови 10 милиона лева.

По проект дублиращият гребен канал трябва да е дълъг 2100 метра, а водното огледало ще е от 105 декара. Нормалната му ширина ще е 45 метра, но ще бъде направено едно разширение до 96 метра за различни видове водни спортове. Дълбочината на канала ще е 1,5 метра. Предвижда се също така да има езеро от 37 дка, което да е с островчета за гнездене на редки и защитени птици.