57-та международна колоездачна обиколка на България тази година ще бъде революционна. Най-старото състезание у нас ще предложи твърде много новости.

Нито стартът, нито финалът ще бъде на обичайните за любителите на колоезденето места. Началото на Тура ще бъде дадено на 8 септември в Пловдив с 120 колоездачи. В града под тепетата ден по-рано ще бъде направена първа копка на първия закрит колодрум у нас. Финалът ще бъде на 16 септември в Тетевен, където отбелязват 105 години организирано колоездене.

Обиколката ще премине без една от най-атрактивните си дисциплини – бягане по часовник – нито индивидуално, нито отборно.

Слънчев бряг отсъства от пробега.

Общата дължина на Обиколката на България тази година ще бъде близо 1300 км. Наградният фонд е същият както и миналата година – почти 30 000 евро.

България ще бъде представена от четири клуба – КК”Несебър”, „Троян”, „Цар Симеон” (Пд) и КК „Бургас”. 16 ще бъдат чуждестранните отбори. За първи път от поне 5 години в родния Тур ще се пуснат и шведи. По традиция ще участват и „българските” тимове „Дужа Тавира” (Португалия) с Красимир Коев и Даниел Петров водени от Ненчо Стайков и френският „Мартиг” на Христо Зайков със спечелилия квота за Олимпиадата в Пекин Радослав Константинов и Николай Михайлов.

Миналогодишният победител Ивайло Габровски пак ще се състезава за КК "Троян".

„Не се разбрахме със Слънчев бряг навреме и затова колоната няма да мине оттам. Ново ще бъде и провеждането на критериум преди старта за определяне носителите на отделните фланелки. Данаил Андонов Петров няма да участва, защото ще се готви за Световното в Щутгарт. Ивайло Габровски е готов за нови успехи с тима на Троян”, коментира пред Гонг президентът на Българския колоездачен съюз Венелин Хубенов.

Програма на 57-мата Обиколка на България:

I етап: Пловдив – Смолян 116 км. (8 септември)

II етап: Ардино - Свиленград 157 км. (9 септември)

III етап : Свиленград - Стара Загора 122 км. (10 септември)

IV етап : Стара Загора - Казанлък 88 км. (10 септември)

V етап: Казанлък - Бургас 178 км. (11 септември)

VІ етап: Бургас - Варна 135 км. (12 септември)

VIІ етап: Варна - Разград 133 км. (13 септември)

VIIІ етап: Разград - Габрово 159 км. (14 септември)

IХ етап: Габрово - Троян 160 км. (две височини от I категория: проход Шипка и Беклемето) - 15 септември

X етап: Троян - Тетевен 83 км. (16 септември)