59-та Международна колоездачна обиколка на България ще бъде само 6 дни, научи Гонг. Причината за съкратяването на родния Тур е световната финансова криза. Колоната ще тръгне от жълтите павета пред Народното събрание в София на 7 септември, а финалът е в отново в Пловдив на 12-ти. Бе предвидено обиколката да бъде поне от 6 до 13-ти.

„С два етапа по-малко и общо 6 етапа в 6 дни ще бъде тази година Обиколката. Стигна се до това заради световната финансова криза и защото част от градовете не съумяха да намерят финанси като Варна и Свиленград. Миналата година бе с два етапа повече, но това няма значение защото отново бе бъде Тура около 1000 км. дължина” каза за Гонг президентът на България колоездачен съюз Венелин Хубенов.

Ето още какви новости каза той около 59-та Международна колоездачна обиколка на България :

Напливът на отборите е много голям, до момента имаме 37 заявки. Ние ще ги редуцираме до 21 – 17 чужди и 4 български и така на шосето ще застанат 126 състезатели. Намаляването ще стане като от заявените 4-5клуба от държава, ние ще поканим по един, който за нас е най-добрия. Има заявки от Германия, Португалия, Белгия, Италия, има и нов испански отбор, но холандците ще отсъстват защото пътят им е дълъг и скъп.

От българските известни колоездачи ще бъдат традиционните: Ивайло Габровски, Даниел Петров, Данаил Петров, Евгени Балев, Светослав Чанлиев и от младите ни таланти. Ще се съберат доста българи и дано най-добрият от тях, ако може да спечели 59-та Международна колоездачна обиколка на България.

София отново става етапен град, като на 7 септември пред Народното събрание ще бъде даден стартът. Първият етап е София – Троян през прохода Кърнаре, вторият е Троян – Кърнаре - Казанлък – Шипка – Габрово. В петия предпоследен етап Бургас – Казанлък – Бузлуджа също имаме финал с изкачване. Очакваме да стане интересна Обиколка на България както за чуждите, така и за родните състезатели.

Финалът от две години е в Пловдив, но от 2006 година не сме имали старт в София. Шосето ще бъде затворено само за 1 час и няма да причиним неудобство на столичани. Промяна в наградния фонд и категорията (2.2) на Тура няма да има. Промяна може да има надолу, но не и нагоре защото намаляваме етапите с два и може да падне общият награден фонд.

Доста европейски босове искат да дойдат да гледат на живо. Има запитване от Европейския колоездачен лично от шефовете, от Русия, Германия, Турция, президентът на USI също изяви желание да дойде да наблюдава Тура. Почти от цяла Европа идват всяко година да наблюдават.