С тържествена церемония София бе официално коронясана за Европейска  столица на спорта през 2018 г. Над 400 души в препълнената Голяма зала  на Европейския парламент в Брюксел избухнаха в аплодисменти в мига, в  който представители на Марсилия предадоха на българската столица  символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка  Фандъкова.

До нея бяха трима от най-популярните и обичани български  олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали българската столица да  получи престижната титла: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан  Йовчев, както и Елен Герджиков - председател на СОС, евродепутатът  Андрей Ковачев, общински съветници и др.

Преди това стотиците присъстващи изгледаха двуминутния клип, с който  екипът на София 2018 презентира дейността си по инициативата и информира  за намеренията си през следващата година, съобщава www.sofia2018.bg. 

Видеопосланието изтъква основните приоритети на градската управа по  отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се  съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване  многообразието от различни възрастови и социални групи.

"София, един от най-зелените, древни и красиви градове на континента,  през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през  същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото  „Обичам спорта, обичам София!“, заяви в краткото си приветствие към  стотиците присъстващи в залата Йорданка Фандъкова. 

Междувременно бяха обявени и новите столици на спорта. След София през  2018 г. за 2019 г. високото признание е за Будапеща, а през 2020 за  Малага (Исп). Тази вечер в Брюксел стана официално ясно, че Лисабон ще е  спортна столица на континента през 2021 г., а през 2022 Хага.

Интересно  е, че АCES Europe за трети пореден път прави изключение от традицията да  определя по една европейска столица на година. След като през 2014-а  София и Марсилия бяха с толкова близки показатели, че наложиха  изключение от правилото, после това се повтори за Будапеща и Малага, а  сега за Лисабон и Хага. 

"В последните 2-3 години екипът в България работи много активно, като  особено в информационно и в организационно отношение извърши огромна  дейност. С удоволствие констатираме, че в подготовката София е сред  отличниците в сравнение с досегашните 17 световно известни градове,  заслужили това признание", заяви Джан Франческо Лупатели, президент на  ACES Europe организацията, която всяка година определя европейска  столица, град, общност и селище на спорта.