Куотърбекът от Националната футболна лига (НФЛ) Патрик Махоумс спечели наградата за най-добър спортист сред мъжете на церемонията ESPY, докато носителката на световната купа в алпийските ски Микаела Шифрин бе избрана за номер 1 сред дамите. Наградите ESPY се присъждат с гласуване сред феновете на спорта. В САЩ те са еквивалент на призовете Grammy за музика, Emmy за телевизия, Academy Award за кино, Tony за театър и други.
 
Махоумс е лидер на отбора от Националната футболна лига на САЩ (НФЛ) Канзас Сити Чийфс, който той изведе до Супербоул през месец февуари. 27-годишният куотърбек бе избран за най-полезен играч в мача за титлата срещу Филаделфия Ийгълс.
 
"Направихме страхотен сезон. Благодаря на съотборниците ми, на треньорите ми и на всички, които ни помагаха. Следващия вторник започваме лагер и се радвам, че сезонът тръгва с тази награда. Надявам се да повторим постижението от миналата година", заяви Махоумс на подиума.
 
През месец март Шифрин спечели за 87-и път в кариерата си състезание от световната купа по ски-алпийски дисциплини и с това подобри вечния рекорд на Ингемар Стенмарк. По-късно тя записа 88-ата си победа и взе големия кристален глобус.
 
"Този сезон бе невероятен. Говореше се много за рекордите и в един момент се запитах дали те изобщо са важни. Не мисля. Важното е да вдигаме летвата за следващите поколения. На тях им е нужно вдъхновение", каза тя.
 
Церемонията започна с реч на бившия пънтър от НФЛ Пат Макафи, който след края на професионалната си кариера стартира много успешно спортно толкшоу. Това му донесе професионален договор с ESPN, който той ще започне да изпълнява през новия сезон.
 
Тазгодишните награди ESPY минаха без традиционен водещ от шоубизнеса заради продължаващата стачка на сценаристите от Холивуд. Макафи подхвърли на няколко пъти, че предвиден за ролята е бил комикът Кевин Харт, който е решил да подкрепи всеобщия протест.
 
На тазгодишната церемония бяха връчени и други важни награди. Сред тях са на Канзас Сити Чийфс за най-добър отбор, на Никола Йокич за най-добър играч от Националната баскетболна асоциация (НБА), на Макс Ферстапен за най-добър автомобилен пилот, на футболиста Лионел Меси за шампионско представяне и други.
 
Медицинският щаб на Бъфало от НФЛ също получи награда, след като спаси получилия инфаркт на терена Дамар Хамлин. Сейфтито на Билс се възстанови напълно и ще тренира със съотборниците си за новия сезон, започващ през септември. 
 
Автор: БТА/Ивайло Георгиев