Американският президент Барака Обама изрази решимостта си град Чикаго да получи домакинството на Олимпийските игри през 2016 година. „Ние искаме тези игри”, заяви ясно той. „Чикаго е готов, американците са готови, ние искаме тези игри”, това бяха думите на президента по време на манифестация в подкрепа на кандидатурата на Чикаго.

Международният олимпийски комитет трябва да реши на 2 октомври в Копенхаген коя ще е одобрената кандидатура измежду тези на Чикаго, Мадрид, Рио де Жанейро и Токио. „Ние сме много мотивирани”, заяви бившият сенатор от Илинойс и бивш жител на Чикаго: „Нека Игрите започнат тук, в САЩ”.

 

„Щях отида да подкрепя нашата кауза в Копенхаген лично ако не бях толкова твърдо решен да изпълня обещанието си да позволя на всеки американец за има качествена и достъпна здравна осигуровка”, каза Обама. Така той обясни, че предпочита да остане в САЩ, за да защитава предложената от него здравна реформа.

 

„Добрата новина е, че изпращам една суперзвезда да представлява града и страната, която обичаме - става въпрос за нашата Първа дама”, Мишел Обама, добави той. Така той отговори на онези, които настояват по примера на крал Хуан Карлос и президента на Бразилия Лула да Силва, сам той да отиде в Копенхаген, за да лобира за домикинството на страната си за Олимпийските игри през 2016 година.