Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е изпълнила всички изисквания за да бъде утвърдена за носител на званието Гросмайстор при жените.  

Отличният резултат беше постигнат на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се състоя в Анталия, Турция от 10 до 23 април.

С отличното си представяне Нургюл Салимова придоби и право на участие в Световната купа за жени. В този турнир ще участват 64 най-силни жени в света. След легендарната ни гросмайсторка Антоанета Стефанова, Нургюл е единствената друга българка придобила това право.

Салимова беше и най-младата участничка на шампионата усляла да се класира сред призьорките. Отлично е и представянето на Антоанета Стефанова. 

Не успя да спечели първото място, но и с класирането си на 5-а позиция и феноминален финален сприн – пет победи от пет партии, тя показа че е голям боец и пример за подражание. Начело с нея и още няколко силни млади шахматистки България може да разчита на качествен женски отбор в шахмата.