Имот в Несебър, върху който е изградена водната учебна спортна база, използвана от Национална спортна академия „Васил Левски“ бе обявен от Министерски съвет за публична държавна собственост и бе предоставен за безвъзмездно управление на НСА.

Парцелът е от особено значение за функционирането на базата, тъй като се намира в нейния център и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове.

За въпросния парцел НСА заведе гражданско дело, с решението на което се установи, че той е възстановен незаконосъобразно по земеделската реституция.

Това е първият от общо около 20 имота, за които предстои процедура за предоставянето им за управление на НСА, като имоти публична държавна собственост, пишат от Пресслужбата на спортното министерство.

Множеството реституционни претенции към водната учебна спортна база датират от началото на 90-те години на миналия век, а в началото на 2013 г. по време на първото правителство на премиера Бойко Борисов Народното събрание прие мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности на нейна територия. По този начин на Академията бе предоставено време за завеждане и приключване на множеството дела за собственост.

През годините бяха организирани множество протести на студентите и преподавателите от Национална спортна академия, като на няколко пъти дори се стигна до сблъсъци с предявяващите реституционни претенции.

Със специални писма ректорското ръководство и Академичната общност на НСА изразиха своята благодарност и признателност към министър-председателя г-н Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков, министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, областния управител на Бургас г-н Вълчо Чолаков, както и към всички министри, подкрепили с гласа си гореспоменатото решение на Министерски съвет.