На 31 март 2012 г. (събота) от 10:00 ч. в Многофункционална зала на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА) ще се състои турнир по народна топка за деца със специални образователни потребности.

Организатор на събитието е Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – София-град, с подкрепата на НСА „Васил Левски”, катедра „Адаптирана физическа активност”.

Повече от сто деца на възраст от първи до осми клас ще участват в турнира, а за организацията и съдийстването ще се погрижат студенти от НСА.

Целта на организаторите е да покажат, че децата със специални образователни потребности могат да общуват, играят и спортуват заедно с останалите си връстници. Инициативата цели да заинтригува и ангажира учителите по физическо възпитание и спорт към по-активна работа с децата с увреждания.

Заниманията със спорт са необходими на децата със специални потребности и допринасят за подобряване на здравословното им състояние и пълноценната им интеграция. В момента времето за спорт на децата с увреждания често се използва за индивидуална работа с тях по други учебни дисциплини, което ощетява тяхната физическа активност и пълноценното им развитие.