Националната спортна академия „Васил Левски“ отбеляза своя 70-годишен юбилей с тридневни празненства в американския град Чикаго. За първи път в историята на висшето ни образование роден ВУЗ чества годишнина извън границите на България.

Празненствата се състояха от 27 до 29 април, като в тях се включиха голяма част от възпитаниците на НСА, които живеят и работят в САЩ, както и много атлети и приятели на спорта. Специално за юбилея пристигнаха почетния ректор на НСА проф. Лъчезар Димитров, преподавателя по история на физическата култура проф. Лозан Митев и декана на треньорския факултет доц. Антонио Антонов.

Лъчезар Димитров и Лозан Митев посетиха университета „Нотр Дам“ в Индиана, където се запознаха с материалната база и учебния процес. „Впечатлен съм, личи си, че са създадени 100 години преди нас. Ако в България имаме такава база, един на хиляда ще е олимпийски шампион“, заяви почетният ректор на Спортната академия.

Програмата на пръзненствата включваше турнир по минифутбол и други спортове, в който участие взеха и деца от 9 български училища на територията на Илиноис, гала вечер в залата към църквата „Света София“, посещение на най-високата сграда в света – небостъргача „Уилис Тауър“, както и разходка с параход по езерото Мичиган.