Поредна голяма трагедия разтърси света на леката атлетика. Този път става въпрос за смъртта на 32-годишния световен бронзов медалист на 200 метра Алекс Киньонес.  Той е намерен мъртъв на улицата в Гуаякил в петък.
 
“С голяма тъга потвърждаваме убийството на нашия спортист Алекс Киньонес. Загубихме страхотен спортист, някой, който ни позволи да мечтаем, който ни развълнува...той беше най-великият спринтьор, произведен от тази страна", съобщиха от  Министерството на спорта в Еквадор. 
 
Футболният клуб Барселона почете с минута мълчание паметта на Киньонес, тъй като той беше член на техния отбор по лека атлетика.
 
С третото си място в Доха преди две години Киньонес стана първият еквадорски атлет, спечелил медал от световно първенство в състезание на писта. Въпреки че беше специалист на 200 м, той държи национални рекорди на всяка спринтова дистанция: 60 м (6.66), 100 м (10.09), 200 м (19.87) и 400 м (46.28).
 
Киньонес се класира за Олимпийските игри в Токио тази година, но беше отстранен от Съюза за чиста атлетика през юли, когато беше обвинен в нарушаване на правилата за местонахождение. Делото не е приключило.