Неубедителното представяне на Мирела Демирева от началото на сезона продължи и на старта от Диамантената лига в Лозана.

Олимпийската вицешампионка остана последна седма в надпреварата в Швейцария, след като успя да запише резултат от едва 187 сантиметра. Те бяха преодолени от втори път, след като преди това бе необходим само един опит на 184.

Българката обаче направи три неуспешни опита на 190 см и по този начин не успя да изравни най-доброто си постижение за сезона. Така тя отново не успя да се пребори и за квота за Световното първенство, за което са ѝ необходими 194 см.

Демирева: В отлична форма съм, резултатите ще дойдат

Шампионка в Лозана безапелационно стана рускинята Мария Ласитскене, която се състезава под независим флаг. Тя направи феноменално състезание, в което успя да преодолее внушителните 206 см. Тя направи това от втори опит като по този начин постигна рекорд в историята на Диамантената лига, както и най-добро постижение за сезона. Рускинята дори направи и три опита на 210 см в опит да подобри легендарния световен рекорд на Стефка Костадинова, но не съумя.

Четири от седемте участнички завършиха с резултат от 193 см като Камила Личвинко зае второ място, следвана от Софи Скоог. Морган Лейк и Алесия Трост са съответно четвърта и пета, а олимпийската шампионка Рут Бейтия остана шеста със 190 см.

Мирела Демирева пак не успя да покрие норматив за СП