Международният турнир по борба класически стил "Никола Петров" през февруари ще се проведе по нови правила. Измененията бяха направени от Бюрото на Международната федерация по борба (ФИЛА) на заседание в Рим.

Борбата в стойка във всяка част вече ще е 1:30 минути, а не както досега по 1 минута. В последната минута състезателят ще бъде поставен в задължителен партер.

Поставянето на бореца в партер вече няма да се определя от жребий. В първата част това ще е борецът в червено трико, а във втората - в синьо.

Жребият ще се намеси само в последния период. Тогава обаче той ще бъде изтеглен измежду 8 (6) топки в синьо и 8 (6) в червено, подобно на футбола. Досега те бяха само две.

Модификациите касаят предимно класическия стил, а свободният ще заимства само жребия с броя на топки. Правилата ще бъдат пратени до националните федерации до 10 февруари, а първите, които ще изпробват измененията ще са състезателите на турнирите "Никола Петров" и "Дан Колов" във Варна (14-15 февруари).

Същевременно четирима българи влязоха в департаментите на Международната федерация по борба (ФИЛА). Президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов е в комисията на атлетите, която ще определя и най-добрия борец за годината в трите стила. Професор Петър Киров ще промоцира проявите на ФИЛА, а международният рефер Янчо Костадинов е в групата на инструкторите. Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов бе избран за заместник федерален съдия на Апелативната комисия, както е и сред членовете на юридическата.