Новият национален селекционер по борба свободен стил Валентин Райчев заяви, че си поставя за цел развитието в техническо и физическо отношение на състезателите.

„Целта е разширяване на техническия потенциал на всеки един състезател в съответната категория и автоматизирането, и комбинирането на личната техника в момент на схватка. Независимо с какъв борец се бориш просто трябва да налагаш своя стил. Всеки си има собствен стил. Искам да го допълним, да го развием и да се изявява напред даденият състезател”, сподели Райчев пред Гонг.

Валентин Райчев коментира и завършилия държавен шампионат по борба в Арена Армеец в София. „Шампионатът мина нормално при голяма масовост. Доста участници имаше. Може би не е имало толкова досега. От друга страна това, което ми направи впечатление е ниското качество, като потенциал за развитие. Доста голяма част от участниците бяха юноши, така че ни чака много работа”, каза националният селекционер, който е олимпийски шампион от Москва’80, а по повод по-младите в борбата, треньорът заяви:

„Тяхното израстване трябва да е покрай мъжете. По-голямата част от по-утвърдените се борят в Германия и едва към края на месеца ще мога да събера целия национален отбор. Те имат състезание всяка седмица. Не спират да се готвят, но се разминаваме в подготовката.”

Колкото до сроковете за избистряне на състава и предстоящите турнири, Валентин Райчев каза: „Сроковете се доста стеснени. От понеделник започваме лагера за турнира Дан Колов, който е в средата на февруари. Нямаме почти никакво време. Някои се бориха на шампионата не в тези категории, в които очаквах да ги видя. Ако имат заявки за участие на Европейско първенство, те трябва да си помислят в коя категория ще участват. На този лагер и на турнира Дан Колов това ще се реши.”