Ина Ананиева не е ново име в художествената гимнастика. Напротив. Тя живее и съществува благодарение на любовта си към този спорт от много години. Заразена е с емоцията, която само ансамблите могат да създават. Обича работата си и е един от утвърдените специалисти. Ина е едно от момичетата в залата, които преживяват всяко движение, всяко вълнение, всеки трепет на своите гимнастички.

От няколко седмици Ина Ананиева носи още една голяма отговорност – грациите от националния ансамбъл. Новият старши треньор наследи Илиана Раева, след като години наред бе нейната дясна ръка в отбора.

„Много се радвам, че ми гласуваха такова доверие, да стана старши треньор на националния отбор. Смятам, че съм се доказала през тези десет години, в които съм работила с национални ансамблови гарнитури и мога да поема отговорността, да подготвя момичетата добре за всички предстоящи състезания”, заяви Ина Ананиева.

Тя е уверена. Амбициозна е и си дава ясна сметка, че поема ансамбъл, чиито успехи винаги ще бъдат използвани като база за сравнение. Но е време ученикът да наследи своя учител. „Това е голяма отговорност, защото, аз няколко пъти съм казвала, че Илиана страшно много вдигна летвата като старши треньор. Аз дори и срещу нея да тичам, няма да мога да я стигна, но ще дам всичко от себе си. Най-важното е да успея да съхраня тези момичета през следващите години без сериозни травми, защото ако този отбор успее да се запази в този състав, ще има невероятни успехи.”

Ина е наясно, че битката с най-големите трябва да се води с верен екип и хора, които ще стоят зад гърба й. „Помощник ще ми бъде Даниела Велчева. Това е човек, с който съм работила и в клуба и имам наблюдение като специалист, за мен тя разбира много. Продължаваме да работим с Людмил Коцев (хореограф). С масажиста Цветелин Мишовски, с д-р Сиракова. Но новото в екипа е психологът проф. Татяна Янчева. Смятам, че в съвременния спорт това е нужно и необходимо. Смятам, че тези момичета имат нужда точно от това, да споделят, да кажат неща, които на мен не могат да кажат. Да ги споделят с нея и ако има проблем, тя е добър специалист, и с нейна помощ всичко може да се реши. Надявам се тя да пътува с нас на състезания, за да ги вижда и в състезателна обстановка - кой как реагира, за ми бъде много от полза.”

Ина Ананиева (с бeлия екип)

източник: Sofia Photo Agency и Gong.bg

Новият треньор на ансамбъла е оптимист. Вярва в качествата на гимнастичките, вярва и в собствените си възможности. Няма и нотка съмнение в думите й. Какво повече им трябва на тези грации?

„С тези момичета работим вече четири години, с някои се познаваме от по-отдавна. Смятам, че избирането ми за старши треньор е най-доброто за тях, защото аз ги познавам. Може би това ги накара да останат. Радвам се, че Михаела Маевска се разубеди и остана в отбора. За мен те са едни млади момичета, които съвсем спокойно могат да издържат още четири години, един олимпийски цикъл. Знаете в италианския тим имаше момичета, които играха три олимпийски цикъла, а на тази Олимпиада бяха на по 26-27 години, а при нас, „най-възрастните” ни гимнастички в момента са на 21”, добави Ина Ананиева.

„За следващия олимпийски цикъл въведоха това, че музиката на едно от съчетанията може да бъде с текст на песен. Много хубаво става и е много интересно, много въздействащо. Едно от съчетанията така го направихме. Мисля, че правилникът е променен за добро, дава свобода за композициите, за виждането на треньора – по танцувално става. На мен ми допада новият правилник”, допълни изпълнената с оптимизъм Ина.

А какво да очакваме от нея и момичетата й? „Много е трудно да кажа за следващата една година, защото сменяме правилника, сменяме две нови композиции, уредите. Не знам как ще се приемат. От хората, които съм извикала да огледат нещата, които сме направили, на всички много им допада. Надявам се и на международно ниво да ги харесат”.

Ина Ананиева (с бeлия екип)

източник: Sofia Photo Agency и Gong.bg