След 23 години в САЩ, Ефросина Ангелова се завърна в България, за да даде на родната художествена гимнастика своя опит, знания и умения, натрупани през дългите години. Новият старши треньор на националния отбор – индивидуално, се бе отдала на почивка през последните години, но пенсионирането й е било прекъснато от едно обаждане на Илиана Раева в 3.00 часа сутринта в Джаксънвил. Така започва най-новото предизвикателство за специалиста Ефросина Ангелова.

„23 години съм вече в САЩ. Бях старши треньор на националния им отбор до 2005 година. След това реших да се пенсионирам, но тогава Испанската федерация ме покани. След това отново реших да се пенсионирам, смятах, че повече няма да се занимавам с гимнастика. Започнах да се занимавам с риболов, имах нови хобита. Докато в една прекрасна ранна утрин, в 3.00 часа сутринта, г-жа Илиана Раева, забравила часовата разлика, и директно ми каза, че иска да ме покани като старши треньор на индивидуалното. Помолих я за време, да помисля, защото аз имах съвсем различен живот”, сподели Ангелова.

„Кацнах преди няколко часа. Вече бях във федерацията, имахме обсъждане заедно с Илиана Раева. Направих един примерен тренировъчен план, след като видях тук момичетата. Направих го летейки обратно за САЩ, това просто един примерен работен план. И не беше до 21.00 часа, а 9 часа. Започва се от 8 часа сутринта, разпределила съм го по часове и групи. До към 19.30 часа някъде. Все пак това е само примерен план”, добави треньорът.

Ефросина Ангелова не пожела да обяви имената на гимнастичиките, които иска да водят централизирана подготовка в залата на стадион „Раковски”. „Не смятам, че сега трябва да обявя имената. Днес ще разпращаме писмата до центровете за момичетата, които аз смятам, че трябва да бъдат на централизирана. Но смятам, че всички момичета имат перспектива. Хубави деца са, за мен те са деца.”

„Гледах вкъщи, в Джаксънвил, изпълнението с ленти и топки на ансамбъла от Гран при в Москва. Даже казах на Инчето (Ина Ананиева – бел.ред.), че много ми хареса съчетанието, много танцувално. Много хубаво. Радвам се за успешния старт.”

„Независимо, че от 23 години живея в САЩ, аз съм и българче. Аз съм патриот и смятам, че откъдето съм започнала, там трябва и да свърша. Мисля, че това ми е последното тук, мисля, че няма да сменям повече държави”, добави Ефросина Ангелова.

„Гледах контролните само на видеозапис. Новият правилник е една от причините, която ме накара да се завърна, защото старият правилник, през който мина художествената гимнастика, беше нещо безумно. Харесва ми замахът, с който Илиана Раева работи. Харесва ми колективът, децата, базата. Аз не обичам много да говоря, ще видим от работата ми. Моята платформа винаги е била дисциплина. Дисциплина и дисциплина, когато има дисциплина, всичко завършва добре”, каза още амбицираната и изпълнена с оптимизъм Ефросина Ангелова. Специалистът разкри, че ще работи заедно с Тереза Карнич, която ще е нейната "дясна ръка" в залата.