Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева изрази задоволството си от представянето на женския ансамбъл по време на контролното състезание, което се проведе в зала „Раковски”.

Момичетата показаха за първи път пред публика двете си съчетания, както и новите трика. Ансамбълът, който треньорският щаб подготвя за Олимпиадата в Лондон след две години, е изцяло в нов състав, след като ядрото от гимнастички, които се състезаваха миналата година, се отказаха от професионалния спорт.

„Доволна съм, защото този ансамбъл е нов, много разнороден по възраст, имаме момичета межди 15 и 20 години. Имаме една 20-годишна състезателка и три 15-годишни, които дойдоха от ансамбъла при девойките. Представиха се на едно много високо ниво. Те са изключително дисциплинирани и мотивирани деца. Доволна съм, защото преживяхме едни кошмарни януари и февруари месец – всички до една имаха много тежки контузии. Всички до една се разболяха от един много тежък вирус и ги извади от подготовката, което наруши много ритъма, но бързо наваксаха”, сподели Илиана Раева след контролното състезание.

Ансамбълът, в състав Цветелина Найденова, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Елена Тодорова, Катрин Велкова, Таня Цекова, Михаела Маевска и Гергана Ташева, продължава подготовка, въпреки трудностите. Очакванията към тях са големи, но вижданията на Илиана Раева този път са по-различни.

„О, имат още много слаби места. Предстои ни много работа. Не съм заложила на сложно технически съчетания, но по отношение на техниката има още много какво да се желае, за да бъдат още по-интересни съчетанията. Планът ми е догодина и по време на Олимпиадата да покажат коренно различни съчетания. Този път съм си направила малко по-хитра стратегия. Няма да покажа децата в 100-процентова светлина и ще гоним максимална форма на Олимпиадата”, уточни треньорът.

Тази година треньорският щаб не иска медали на всяка цена: „Трябва да гоним съчетания без грешка, за да можем да имаме претенции за по-добро класиране. С тези деца, които сега влизат при жените, не мога да искам медал тази година. Медалът ще се иска на Олимпийските игри. Дала съм максимално влизане в осмицата, но мисля, че може и по-напред.”