Нови двама български сумисти получиха покана да влязат в школа в Япония. След Калоян Махлянов – Котоошу и Даниел Иванов – Аоиама, които вече са част от Професионалната сумо лига, двама родни национали ще заминат за родината на древния спорт с надежда са получат правото да се изкачат в йерархията.

Иван Качаков и Михаил Илиев през юни ще постъпят в класната школа на Токийския университет, от където своя път са започнали почти всички най-големи сумист в професионалната лига. Качаков е на 20 години, 185 см, 140 кг и вече е двукратен световен и европейски шампион за младежи. Илиев е 197 см и 120 кг.

Двамата ще бъдат в тима на България на суперсилния международен турнир по сумо в НСА този петък. Качаков и Илиев ще се борят не само за републиканските титли, но и в схватките с най-силните гиганти на планетата.

Капитанът, мениджър и треньор на националния ни тим Петър Стоянов-Вожда в компанията на сина си Здравко пък сподели: „Искам да разкрия, че на 15 юли заминават още двама български сумисти за Япония. Това са Иван Качаков и Михаил Илиев и те ще бъдат на огледи в професионалната школа на Токийския университет. Това и този турнир в НСКА в петък показват мястото на България в световното сумо! Ние заедно с Япония и Монголия сме най-силните на планетата! В момента се отварят три места в професионални сумо школи в Япония, за тях ще се болят 50-60 момчета, като имам уверението на президента на Международната федерация по сумо Танака, че с тези си данни Качаков и Илиев имат огромен шанс да бъдат харесани и одобрени! Като треньор и менажер на двамата искам да подчертая, че имат страхотно желание и хъс, за да продължат развитието си в Япония.

156 ще бъдат участниците на първия от толкова висок клас турнир по сумо. Освен монголските звезди, носители на световни титли - Уламбайар Биамбайар - Биамба и Наранбат Ганкхуяг, в София ще се борят и трикратни първенци на планетата като поляка Роберт Пачков например.

Началото на схватките на сумистите с огромно общо тегло е в 11 часа в новата многофункционална зала в НСА, официалното откриване в присъствието на специални гости е в 12:00 часа, а най-атрактивните битка в категория OPEN се очакват от 14:00 часа. Гигантите ще спорят не само за по-горно класиране и медали, но и за част от общия награден фонд от 5 хиляди долара, като победителят ще вземе $ 2000.

Схватките ще бъдат определящи и за това кои български сумисти ще отидат на Европейско първенство.

„Това е първият Гран При турнир от най-висока класа признат от Международната федерация у нас. Той ще бъде показатели з0а подбора на националния ни отбор Световни игри за неолимпийски спортове през юли, Европейското първенство от 18 до 20 август в Швейцария, Световно в Египет и още един международен турнир във Варна. Без изключение от България ще участват всички медалисти без изключение. Очакваме много стойностни и тежки битки, интерес и подкрепа от публиката и гости” каза президентът на БФСумо доц. Николай Димитров.

Петър Стоянов даде и своята оценка за предстоящия турнир в НСКА в петък: „Радвам се, че страната ни е домакин на турнир от толкова висок клас, признат и от Европейската, и от Световната федерация. Радвам се, че за първи път в България ще се съберем елита на този спорт. Публиката ще остане доволна от това, което ще й предоставим на дохиото. Подготвен съм за турнира, нямаме контузии в отбора. Ще дадем всичко от себе си, за да защитим честта на страната и федерацията”.