Със 17 милиона лева по-евтино ще излезе строежът на новата многофункционална зала в София. Това обяви премиерът Бойко Борисов при подписването на анекс към договора с изпълнителя на проекта „Главболгарстрой”. Цената за строежа пада от 107 милиона на 90.

„Водихме преговори няколко дни и към днешна дата се споразумяхме. Залата е обещана отдавна от много хора на град София. От утре можем да започнем строежа. Фирмата се съгласи да сведе печалбата си до 0. Ще печелят от реклама и като фирма ще са построили най-хубавата зала в България. Строежът е за същия срок, със същите параметри. Има едно неписано правило в Европа, че за 1000 места се пада около 1 милион евро цена. Сумата даже може да стигне до 2 милиона. Дадох пример с Метрото. В Полша, Австрия, Гърция метрото излиза 1 километър между 85-90 евро. Нашето метро е от 32 до 45 милиона – километъра”, сподели премиерът Бойко Борисов преди да парафира контракта.

„Пестим и за бюджета и за спорта. Капацитетът е 16500 места с правостоящите. Да кажем, че няма да има авансово пращане. Първото плащане ще е през април. До края на година бюджет за залата няма. Бившите направиха първа копка, а бюджет – няма. Убеден съм, че ще стане добре зала”, добави още Борисов.

„В днешното състояние на спорта, за да бъдем модерни, трябва да имаме една такава зала. Дано в бъдеще да провеждаме големи първенства, на които София да е домакин. Залата ще бъде изградена за 2 години. Дано да стане качествена постройка и да отговаря на европейските стандарти, а това ще бъде съгласуване със спортните федерации”, пък коментира спортният министър Свилен Нейков. “Ще изпратим проекта до федерациите, за да могат и те да кажат дали отговаря на всички условия, въпреки че знаем, че е така. Ще има и тренировъчна зала с 580 места за зрители”, заяви заместник-министърът Иван Ценов.

Босът на фирмата „Главболгарстрой” покани присъстващите на пресконференцията на откриването на новата многофункционална зала на 1-ви август 2011-та година и каза, че това е нещо уникално, нужно на България. „Няма по-голям имидж и престиж от строежа на такова съоръжение”, коментира Симеон Пашов.