Новата номер 1 в световната ранглиста Йелена Янкович (Сърбия) започна с победа на олимпийския турнир по тенис в Пекин. Янкович се справи в на старта на основната схема със специалистката на двойки Кара Блек (Зимбабве) с 6:3, 6:3 за 1:26 час.

Сръбкинята, която тази сутрин се изкачи на върха на класацията на УТА за първи път в кариерата си, реализира два проба в третия и в деветия гейм на първия сет, който взе за 37 минути. Във втората част Янкович направи решаващия пробив за 5:3, след което сервира успешно и затвори мача. За място в третия кръг сръбкинята ще играе срещу Альона Бондаренко (Украйна).

Третата в схемата Светлана Кузнецова (Русия) изненадващо отпадна още в първия кръг. Кузнецова загуби с 6:7(5), 4:6 за 1:45 час от представителката на домакините На Ли. Рускинята пропиля аванс от 5:2 в първия сет, който загуби след тайбрек след 59 минути игра. Във втората част китайката поведе с 5:2, но Кузнецова успя да върне пробива и да намали на 4:5. На Ли обаче отново успя да пробие сервиса на съперничката си в десетия гейм, с което заслужи крайната победа.

Олимпийската шампионка от Сидни'2000 година Винъс Уилямс (САЩ) се класира за втория кръг на женската схема от турнира по тенис на игрите в Пекин. Уилямс се справи без особени проблеми с Тамеа Бачински (Швейцария) с 6:3, 6:2 за 73 минути. Във втория кръг поставената под номер 7 американка ще срещне Ивета Бенешова (Чехия), която преодоля първия кръг след отказване на индийката Саня Мирза при 6:1, 2:1.

Четвъртата в схемата Серина Уилямс (САЩ) пък отнесе в първия кръг Олга Говорцова (Беларус) с 6:3, 6:1 за 1:19 час. Уилямс, шампионка на двойки от Олимпиадата в Сидни, изигра първия си мач на Олимпийски игри от 8 години. Тя поведе с 3:0, което се оказа достатъчно за спечелването на първия сет. След това американката даде още само гейм на съперничката си и продължава напред.

В следващия кръг Уилямс ще играе с австралийката Саманта Стосър. Рускинята Динара Сафина, номер 6 в схемата, записа 11-а поредна победа след 6:3, 7:6(1) над Мара Сантанджело (Италия) за 95 минути.

Сафина, която спечели последните два турнира, в които участва, направи решаващия пробив в шестия гейм на първия сет. Във втората част тя пропиля аванс от 3:0, но в крайна сметка успя да спечели след тайбрек. Рускинята ще играе срещу испанката Мария Хосе Мартинес Санчес за място в третия кръг.

Поставената под номер 16 Доминика Цибулкова (Словакия) се справи с Полин Парментие (Франция) с 6:1, 7:5 и във втория кръг ще играе с първата ракета на България Цветана Пиронкова.