Новата голяма надежда на българското гребане при жените Десислава Георгиева показала амбициите си и огромни надежди да печели успехи за България, още преди да дойдат настоящите и големи постижения. 

През уикенда Деси спечели бронзов медал от световното първенство за юноши и девойки на олимпийския канал в Рио, а преди това завоюва сребърен медал на европейското първенство. И то не скиф – дисциплината, в която и до днес най-доброто постижение в историята е българско, записано от олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова.

17-годишната Деси и треньорката й Стойна Пенелова не успяха да сдържат сълзите си при посрещането им на летище София след постижението в Бразилия. 

"Ние сме много щастливи, че успяхме да зарадваме всички от едно толкова далечно място като Рио. И при такова посрещане на летището в София – направо се разплакахме и двете с Деси. Особено след като видяхме на летището, че ни чакаха дечица от отбора („Черпоков”), като видяхме радостта в очите им. Чакаха ни Свилен Нейков и Руми Нейкова с малкия им син Марио. Като го видяхме с рози за нас, пак ни тръгнаха сълзи”, споделя емоциите Стойна Пенелова. 

"Всъщност Свилен Нейков и Румяна Нейкова са хората, на които дължим постиженията си”, продължава треньорката. 

"Те ни помагат. Методиката за тренировките е изцяло на Свилен Нейков. Аз съм му се доверила изцяло. Вярваме си взаимно. И ако имаме успехи, това са хората на които ще се дължат изцяло. Знаете, че в това отношение Свилен Нейков е най-добрият. Десито много го обича и му вярва. А когато хората си вярват безрезервно, няма как нещата да не се получат", добавя Пенелова.

Запитана какво да очакваме от Десислава в дисциплината, в която най-доброто време за всички времена се държи именно от Руми Нейкова, Стойна Пенелова отговаря: „И самата Руми го каза, че очаква от Деси да подобри нейния рекорд. Ще работим усърдно заедно и се надявам ние да сме хората, които да подобрим рекорда на Руми, а не някой друг. Най-вече и след като самата Руми ни помага. За бъдещето на Деси мога да кажа само, че е изключително трудолюбиво момиче и вярвам, че нещата ще се случат. Амбицирана е. Желанието й е огромно. Говорили сме много. Има предложения от университети в САЩ. Искат да я вземат там, за да се състезава за Америка. Но тя категорично отказва. Иска да се състезава за България, иска си нашето знаме. Няма по-хубаво от това!”

"Догодина Деси минава във възрастова група до 23 години, излиза от тази на девойките. Като първа година няма да е много лесно. Реално е през нея да не сме сред първите. Разбира се, нищо не може да се каже със сигурност. Но е важно да работи и да подобрява своите времена. Да тренира здраво. И ако не следващата, от по-следващата година, очаквам да сме на челно място сред най-добрите”, завършва треньорката.