Времето е странна величина. Във всекидневието ни 9,58 секунди са нищо. Време, което дори не можем да усетим, не можем да доловим. Никой от нас не си дава сметка, че за 9,58 секунди вдишваме по 3 пъти средно, за да живеем.

9,58 обаче е прекалено много, когато висим на червения светофар. Тогава чакането е убийствено, особено ако шофьорът отпред е решил да си сменя станцията в този момент. Обикновено дори не си даваме сметка, че за 9,58 животът ни може да се преобърне на 180 градуса, дори и да вървим само в права линия.

Нещо подобно се случи снощи в Берлин. Тогава светът замря. Почти спря да се върти, а времето придоби съвсем ново измерение. 70 хиляди души на Олимпийския стадион и милиони пред телевизорите поеха дъх и го задържаха в пълно мълчание почти 10 секунди.

Малко преди това... на пистата се появяват осемте най-бързи мъже в света. Физиономия, поза, ръцете отзад, поздрав за феновете, публиката се взривява. Фоторепортерите се струпват пред строен атлет в жълто-зелен екип. Светкавиците прещракват. Мониторите на стадиона се задържат повече от обикновеното върху веселото лице на един тъмнокож състезател. Той вече е звезда. От миналата година. Физиономията е позната, но позите – различни. Юсейн Болт няма равен в номерата си - дали, за да разсее конкурентите си, или за да скрие собственото си притеснение преди важния старт... Изглежда уверен, но все пак се прекръства и дава знак на някой там горе...

Публиката отново утихва, атлетите са заели позната поза пред бялата линия. 1. Сигналът е даден, а публиката утихнала. 2. Няма фалстарт. 3. Първите метри са изминати. 4. Осемте са рамо до рамо. 5. Болт вече е пред всички. 6. Тайсън Гай изостава от него. 7. Асафа Пауъл също. 8. Победителят е един. 9. Категоричен! 9,58. Юсейн Болт. Рекорд! Невероятен. Нов. Нечовешки! Знамето е на раменете му, а светът в краката му.

Пътят на ямайския атлет е един. Дълъг е 100 метра, гладък е, извървяван хиляди пъти, докато най-накрая не го покори. За 9,58 секунди. Нова граница, непреминавана досега от човешките възможности. А може би тези са нечовешки? За скептиците винаги има и друго обяснение – химия.

За всички останали обаче Юсейн Болт не е обикновен атлет, защото не само направи нещо, което други преди него не са си и помисляли, но и показа, че можеш да се забавляваш и с това да преминаваш границата. Арогантното му поведение вече не е порок, защото той е най-добрият. Дистанцията е старата, а танцът в Берлин - нов. Но той може да си позволи всичко. Дори и още един рекорд.