Последният състезателен ден на Европейското първенство започна по най-добрия начин за България. Рано сутринта в Лозана се чу родния химн, след като Анна Методиева стана №1 в Европа при жените, надвивайки най-добрите сумистки на континента. На президента на централата ни Николай Димитров и капитана и мениджър Петър Стоянов бе съобщено, че конгреса на Европейската сумо федерация е одобрила страната ни и по-специално Варна за следващия домакин на шампионата на Стария континент. Евро 2010 ще бъде на 30-ти и 31-и май догодина.

Ани стартира с успех в категория 65кг. над унгарката Ангелика Тимар, а жребият я прати на четвъртфинал срещу естонката Яника Рон. След нов успех, дошъл с изнасяне на противничката си от дохиото, Методиева, която е световна вицешампионка при девойките, изненада всички, дори и себе си, като се справи със шампионките от Световните игри преди два месеца в Тайван и трикратна златна медалистка от Световни първенства Алина Бойкова. Успехът бе изключителен за сумистката ни е тя скочи от радост метър над дохиото. На финала Анна се срещна със Сетлана Трочук и без проблем я отнесе и стана на 19 години шампионка за първи път при жените.

Златото за Ани бе сбъдната мечта и с българското знаме и през сълзи прие прегръдки и поздравления от всички българи в Лозана. Цялата публика я аплодира бурно, заради изненадите, които поднесе. Петър Стоянов – Вожда я понесе на ръце.

„Не мога да повярвам. Аз съм №1 при жените в Европа!” - възкликна Ани през сълзи и веднага се похвали на родителите си по телефона, които онемяха от щастие.

В същата категория бронзовата ни медалистка при до 21-годишните Мария Георгиева, която вчера за медала си победи Ани, претърпя поражение от полякинята Моника Скиба.
До схватки за медали не стигнаха в кат. до и плюс 80кг. съответно Марине Никогосян - Галина Иванова и Цветана Божилова – Надя Жейнова.