Яспер Филипсен от отбора на Алпецин-Декьонинк постигна третата си етапна победа в тазгодишното 110-ото издание на Обиколката на Франция.

Белгиецът измина най-бързо дистанцията от 170 километра от Монт дьо Марсан до Бордо, като финишира за 3 часа, 46 минути и 28 секунди.

Днешният седми етап бе практически напълно равнинен, като в него бе преодоляна само една височина от четвърта категория в средата на маршрута. По тази причина основната част от състезателния ден премина напълно спокойно, като основната група се движеше компактно и не показа никакво притеснение от малката група от трима бегълци, която се движеше с между една и три минути аванс.

Това доведе до масов финален спринт по улиците на Бордо, в който Филипсен се оказа най-бърз. Втори с равно време завърши Марк Кавендиш от тима на Астана-Казакстан. Британецът, който има рекордните 34 етапни победите в "Тур дьо Франс", колкото има и легендарният петкратен шампион Еди Меркс, бе съвсем близо до рекордния 35-и успех, но в последните 20 метра бе задминат от Филипсен. На трето място остана звездата на еритрейското колоездене Биниам Гирмай, който кара за Интермарше.

След седмия етап разместване на върха в генералното класиране не настъпи. Водач и носител на "жълтото трико" остава миналогодишният шампион Йонас Вингегор от Йъмбо-Висма. Датчанинът има 25 секунди аванс пред двукратния първенец - словенеца Тадей Погачар от състава на Обединените арабски емирства. Трети на 1:34 минути е австралиецът Джай Хиндли (Бора-Хансгрое).

Филипсен обаче успя да увеличи преднината си на върха в класирането по точки. Носителят на "зеленото трико" вече има 215 точки и води с 88 пред Браян Кокар от Кофидис, който е втори.

При катерачите с "бялото трико на червени точки" остава американецът Нелсън Паулес с 36 точки, с осем повече от австриеца Феликс Гал от AG2R.

В събота колоездачите ще изминат 200,7 километра в осмия етап, който е със старт в Либурн и финал в Лимож. Маршрутът е хълмист, особено във втората си половина, като има три категоризирани изкачвания - едно от трета и две от четвърта категория.