Българката Теодора Коларова е със спрени права заради положителна допинг проба, съобщиха от Българската федерация по лека атлетика. Тя е третата състезателка тренираща при Георги Димитров, която в рамките на 6 месеца дава положителна допинг-проба.

Със спрени права в момента са еврошампионката на 400 м от Гьотеборг’06 Ваня Стамболова и втората на скок височина от същото първенство Венелина Венева. Коларова е шеста на 800 м от европейското първенство по лека атлетика в Гьотеборг’ 06.

Лекоатлетката е била посетена от допингченгета на 26 юни в София на посочен от нея адрес. Контролът е бил извънсъстезателен, като Коларова е дала за изследване урина. Пробата е била изследвана в лабораторията за Допинг анализи в Лозана. На 7 август БФЛА е информирала Коларова за положителния резултат на изследването на А пробата и за това, че до 10-и август трябва да представи писмено обяснение по случая.

Също така и че има право да поиска изследване на Б пробата за своя сметка. Атлетката е дала на 10-и август писмено обяснение, в което отрича да е използвала забранени медикаменти и иска отваряне на Б пробата. От БФЛА незабавно са изпратили обяснението и в Международната федерация по лека атлетика. От ИААФ още същия ден са информирали БФЛА, че намират за неприемливо обяснението на Коларова и временно й спират правата до изясняване на случая.

На 13-и август от БФЛА са информирали атлетката за наложената й мярка от ИААФ и че има право до 27 август да подаде писмено искане за изслушване пред УС на БФЛА. От лабораторията в Лозана обявяват, че Б-пробата на Коларова ще бъде отворена на 15-и септември.

На 26-и август Коларова подава искане УС на БФЛА да я изслуша в рамките на 2 месеца или до 25 октомври. От ИААФ са инфорали на 24 септември БФЛА, че и резултатът от втората проба потвърждава този от първата.

Коларова все още не се е явила за изслушване пред УС на БФЛА. От Спортния арбиртажен съд пък са информирали днес БФЛА, че делото на двете атлетки Венелина Венева и Ваня Стамболова срещу ИААФ ще бъде гледано на 14 декември. Българките са със спрени права заради положителни допинг-проби за наличието на тестостерон.