С още една вицешампионска титла се завърнаха снощи най-добрите български колоездачи от балканското първенство по колоездене на шосе за юноши и мъже, което завърши в Турция.

Сребърен медал за страната ни донесе състезаващият се за КК Несебър национал Петър Панайотов в общия старт на мъжкия елит. Българинът остана втори по 155-километровото трасе от турския град Текердаг, на близо 5 минути след световния шампион на шосе от миналата година Иван Стевич (Сърбия).

Мощният сърбин, който през миналия сезон караше за професионален континентален тим от САЩ, постигна отлично време от 3.49:51 часа и заслужено се окичи със златния медал. За Петър Панайотов остана вицешампионската титла, извоювана с време от 3.55:05. Трети се класира друг сърбин -Драган Спасич, спрял хронометрите на 3:57:11 часа.

В общия старт тръгнаха общо 39 бегачи по атрактивен затворен маршрут Ц 4 обиколки, по 37,5 километра всяка от тях. В последната обиколка на пробега се откъснаха петима бегачи, двама от които бяха българите Петър Панайотов и Владимир Коев-Пиранята, двамата сърби и албанец. Никой обаче не успя да удържи на бясното темпо на каране на Иван Стевич, който финишира с над 5 минути аванс пред Петър Панайотов.

Шампионът в "часовника" от първия състезателен ден - българинът Владимир Коев, остана пети. След него се нареди младежкият национал от "Цар Симеон 1898" Борислав Иванов.

Така равносметката от тази велобалканиада е обнадеждаваща - две балкански шампионски титли, две вицешампионски и един бронзов медал.

Двата златни медала за България донесоха Владимир Коев в дисциплината индивидуално бягане по часовник на 25 километра при мъже-елит и младата ни надежда Йовчо Йовчевот Хемус (Троян) в общия старт при юношите, старша възраст на 109 км. Йовчев спечели сребро и в индивидуалното бягане по часовник за юноши старша възраст, на 18 км. Нашият остана на 24 секунди след победителя Золтан Шипош от Румъния.

В мъжкия елит 41-годишният ветеран Павел Шуманов също грабна сребърен медал и вицешампионска титла в индивидуалното бягане по часовник на 25 км.

При юношите младша възраст Борис Добрев, завърши 9-ти в общия старт на 70 км в Текердаг. Той финишира 11 секунди след победителя Армет Йоркен от Турция.

Стоян Андонов от КК Бургас пък извоюва бронзов медал в индивидуалното бягане по часовник при младшата възраст на 12 километра.