Най-добрата ни състезателка в дисциплината троен скок при девойките Александра Начева спечели сребърен медал на Световния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 18 г., който се провежда в Найроби. 

Атлетката ни, която преди седмица подобри националния рекорд в тази възрастова група на олимпийската шампионка Тереза Маринова, днес остана втора във финала на световното. Александра обаче се доказа като истински боец и за втори път в рамките на 8 дни подобри националния рекорд на България в дисциплината, след като днес скочи 13.54 m. 

Начева започна по превъзходен начин в състезанието, като зададе висок стандарт за конкуренцията още с първия си опит – 13.38 m. Резултат, който отново бе над стария рекорд на България. Нещо повече – този опит Александра реализира при насрещен вятър от -1.5 m/s. 

Начева обаче получи сериозен отговор на лидерската си позиция, като бе свалена от нея. Това стори във втория си опит представителката на Китай – Циудзяо Тан, която записа нов най-добър резултат в света за сезона при девойките – 13.64 m (+0.0 m/s). 

Избухването за Начева се получи в 5 кръг на финала, в който българската атлетическа надежда скочи с 9 сантиметра над поставения от нея миналата събота, нов национален рекорд при девойките в дисциплината – 13.54 m (+0.5 m/s).

В шестия си опит Александра отново остана под резултата на китайката Тан. С бронзът в дисциплината се поздрави представителката на Куба – Зулия Ернандес, която скочи 13.29 m (+1.6 m/s).