България спечели още един медал на Младежките олимпийски игри в Буенос  Айрес. В кат. над 85 кг Христо Христов завоюва сребро, което е второ  наше отличие в щангите. Българинът тръгна отлично с три успеха в  изтласкването на 165, 170 и 173 кг, което го направи лидер на почивката  с цели 11 кг преднина пред Енцо Куворге (Хол) и Алиреза Юсефи (Иран). В  изтласкването обаче Юсефи вдигна необходимите му 12 кг повече и това му  осигури титлата. Христо премина с успех през 196, 202 и 206 кг, но  иранецът се справи последователно с 202, 211 и 218 кг. Един килограм  повече и титла за Юсефи с двубой 380 кг, сребро за Христов с 379 кг и  бронз за Куворге с 365 кг.

Така българите с медали в Буенос Айрес станаха общо осем, като поне  четири от тях са златни: злато за стрелеца Кирил Киров, бадминтонистката  Мария Делчева и за двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот  Димитров, минимум сребро за тенисиста Адриан Андреев и сребро за  щангиста Христо Христов, плюс бронз за щангистката Галя Шатова и за  бореца Едмонд Назарян.

Младежки олимпийски игри

източник: Пресслужба на БОК

Междувременно Стефка Костадинова се срещна с част от българските  медалисти на младежката олимпиада в Буенос Айрес. Президентът на БОК  поздрави лично и благодари на всеки един от нашите млади таланти, като  им пожела успехите в Аржентина да бъдат първите крачки към бъдещи победи  в големия олимпийски спорт. Последваха много снимки и селфита в  олимпийското село, след което Костадинова разговаря дълго с всеки едни  от нашата делегация.

И още за българите в съботния ден. В тройния скок Александра Начева  направи следните четири опита в първата си серия – 13.11, 13.76, 11.40,  13.32 м. Това нареди българката на първо място с равен най-добър  резултат с испанката Мария Висенте. Състезанията се провежда по  експериментален регламент. Втората серия скокове, след които ще се  зачете сборът от най-добрите два за крайното класиране е насрочена за  полунощ срещу сряда българско време. На 200 м Веселин Живков финишира за  22,00 сек. и остана шести в своята серия, в която победителят Мохамед  (Кат) записа личен рекорд с най-добро време от всички 21,10 сек. Живков  ще бяга отново, но в по-слаба серия във вторник.

В модерния петобой Зорница Стоилова се нареди 15-а в крайното  индивидуално класиране след последната комбинирана дисциплина. В неделя са  финалните изпитания при юношите, където Христо Панайотов е 15-и във  временната подредба след фехтовката с 202 т. В понеделник българските  представители ще участват и в смесени международни щафетни отбори.

Също в неделя от 16 ч. българско време е финалът в тениса на двойки,  в който Адриан Андреев и Ринки Хиджиката от Австралия ще имат за  съперници в спора за титлата поставените под №1 представители на  домакините Себастиан Баес и Факудно Диас Акоста.  И отново снимка на български спортист попадна сред най-добрите фотоси на младежката  олимпиада. Този път във фокуса е виртуозно изпълнение на Татяна  Воложанина в художествената гимнастика.