Световната атлетика (б.а. позната преди като IAAF) обяви амбициозен план за завръщане на леката атлетика към нормален ритъм след пандемията през идната 2021 г.

 От международната атлетическа федерация информираха, че ако глобалната здравна ситуация позволява, Диамантената лига ще се завърне към пълен състезателен формат през следващия летен сезон, като най-добрите атлети в света ще се борят на 13 квалификационни турнира, за да се класират за финала и да атакуват диамантения трофей.

 Промените в състезанието през 2021 г. включват връщане към пълната програма от 32 дисциплини и въвеждането на нова награда за „Най-добре представящите се атлети“ в петте групи дисциплини: спринтови бягания, препятствени бягания, средни и дълги бягания, скокове и хвърляния.

Ето всичко, което трябва да знаете за сезон 2021 на Диамантената лига

Структура на сезона

 §  От май до септември ще бъдат организирани 13 турнира в 12 различни държави на четири континента, като атлетите ще се състезават за място във финала на Диамантената лига.

 §  Всеки турнир ще се проведе в двучасова телевизионна програма и ще представя на зрителите 14 диамантени дисциплини (в които атлетите се състезават за точки). Дисциплините, включени във всеки от турнирите, ще бъдат обявени по-късно този месец.

 §  В края на 13-те турнира атлетите с най-много точки във всяка една диамантена дисциплина ще се класират за място във финала на лигата в ​​Цюрих, където ще бъдат коронясани всичките 32-ма шампиони в Диамантената лига, в рамките на двудневен финал на сезона.

 §  Седем финала на дисциплини ще се проведат в градската среда, в историческия център на Цюрих на 8 септември, а останалите дисциплини ще се състоят на стадион „Лецигрунд” като част от тричасова световна програма на следващия ден. И двата дни ще бъдат излъчвани на живо по телевизията.

§  Победителят във всеки финал ще бъде обявен за шампион на Диамантената лига и ще прибере у дома престижния диамантен трофей и 30 000 щатски долара.

 Парични награди и нова награда

 Както и през предишните години, Диамантената лига ще разпределя парични награди за всички дисциплини, като атлетите от мъжки и женски пол получават една и съща сума. На всеки квалификационен турнир ще бъдат разпределяни общо 25 000 долара във всяка диамантена дисциплина.

На финала шампионът във всяка дисциплина на Диамантената лига ще получи награда от $ 30 000, а допълнителни $ 30 000 ще бъдат разпределени между останалите финалисти в дисциплината.

 В допълнение към ангажимента си за еднакви парични награди за атлетите от мъжки и женски пол, Диамантената лига ще осигури и нова награда за изключително представяне през 2021 година.

 Бонус джакпот от 500 000 долара е заделен за „Най-добре представящите се атлети“ - онези, които представят последователност в своите резултати през целия сезон. В тази категория ще има общо 10 победители - съответно по един мъж и един жена в спринтовите бягания, препятствените бягания, средните и дълги бягания, скоковете и хвърлянията.

 Общо 7 милиона щатски долара ще бъдат разпределени в хода на сезон 2021.

 Календар 2021

§  23 май - Рабат

§  28 май - Доха

 

§  4  юни - Рим

§  10 юни - Осло

 

§  4 юли - Стокхолм

§  9 юли - Монако

§  13 юли - Лондон

 

§  14 август - Шанхай

§  21 август - Юджийн

§  22 август - Китай (мястото трябва да бъде потвърдено)

§  26 август - Лозана

§  28 август - Париж

 

§  3 септември - Брюксел

§  8-9 септември – Цюрих (ФИНАЛ)

Реформа

След планирано намаляване на броя на дисциплините за 2020 г., лигата се връща към пълна програма от 32 дисциплини през 2021 г. Тройният скок, дискът, 3000 метра с препятствия, 200 и 5000 метра ще бъдат възстановени.

За да се популяризират по-добре техническите дисциплини, в изпълнена с екшън двучасова програма и да се насочи вниманието върху атлетите по секторите, ще бъде въведен квалификационен кръг, последван от финал за дисциплините скок дължина, троен скок, тласкане на гюле, копие и диск. Този нов формат, наречен „The Final 3”, ще означава, че тримата състезатели с най-дълги скокове и хвърляния в квалификационните кръгове ще се съберат във финал, където всички предишни резултати ще бъдат няма да имат значение, а спорът за първите 3 места ще започва от този момент, добавяйки драма, напрежение и вълнение за зрителите на стадиона и милионите телевизионни фенове по света.