Третото поредно издание на полумаратона "Kaufland София" ще се състои на 29 август (събота), обявиха организаторите от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюро за връзка на Европейския парламент в България и клуб "Приорити Спорт".

Едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата за първи път ще се проведе в нов формат - като нощно състезание в часовия диапазон между 20:00 и 23:00 часа.

По този начин софийският полумаратон ще се превърне в първия в България градски шосеен нощен полумаратон.
Надпреварата по традиция включва няколко дисциплини с различни дистанции, сред които - класически полумаратон на 21,1 км. и бягания на 5 и на 10 км.

В рамките на "Kaufland София полумаратон" тази година отново ще се проведе инициативата УRUN4EU", която се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюро за връзка на Европейския парламент в България. Тя е насочена към ученици в различни възрастови групи и има за цел да насърчи активния начин на живот сред децата в България.

"RUN4EU" представлява отворено състезание, в което могат да се включат отделни ученици и училищни отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км.

Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри и предизвикателства, подходящи за всички в ученическа възраст. Състезанията, част от "RUN4EU", са безплатни за учениците, като за участие в тях е необходима предварителна регистрация.

През миналата година в "Kaufland София полумаратон" се включиха над 1200 бегачи от 12 страни, а заради атрактивно трасе, привлекателна програма и богат избор от дисциплини за малки и големи се очаква през този сезон събитието да привлече още по-голям брой участници.