Отборът на Норвегия ще играе срещу Франция за титлата на световното първенство по хандбал за жени. Двубоят ще е повторение на финала на Евро 2020 от миналия декември и общо четвърти сблъсък между тези два отбора, които се противопоставиха във финалите през 1999, 2011 и 2017 година.

Норвежките победиха трудно Испания с 27:21 във втория полуфинал на първенството и утре (неделя) ще спорят за златото с олимпийския шампион от Игрите в Токио. Испанките пък ще се изправят срещу Дания в мача за бронзовите медали малко по-рано в неделя.

Норвегия се класира за финал за осми път в последните 13 издания на световния шампионат за жени и си осигури 30-и медал от голям международен турнир. В двубоя с Франция норвежките ще опитат да изравнят Русия като отбора с най-много златни отличия в състезанието - четири. До момента тимът на Норвегия е печелил през 1999, 2011 и 2015 година.

Домакините от Испания се бориха здраво, до 16-ата минута изоставаха с 3:7, но резултатът на почивката бе равен 11:11. В заключителните моменти обаче испанките отстъпиха пред съперника. Те не успяха да повторят победата над Норвегия на полуфиналите през 2019 година.

Вратарката на Норвегия Катрин Лунде се представи отлично и спечели приза за Играч на мача с 13 спасявания и 38 процента ефикасност, а най-резултатна с 8 гола за норвежкия тим бе Нора Мьорк.

За Испания Александрина Кабрал Барбоса отбеляза 5 гола.