Николай Атанасов зае пето място в скока на дължина при мъжете на Световното първенство по лека атлетика в испанския град Валенсия. Това е най-доброто представяне на българин на шампионати на планета в тази дисциплина.

34-годишният ветеран се нареди пети с резултат от 7,90 метра, постигнат в петия опит. Само сантиметър фаул лиши Атанасов от медал, защото в шестия си скок българинът се приземи над 8-те метра, но с върха на шпайка си застъпи пластелина на дъската. Все пак и петото място е безспорен успех за талантливия ни състезател.

„Не мога да не съм радостен. Пето място на шампионат на планетата, макар и в зала е добро представяне. Станах най-успешният състезател в скока на дължина на световни първенства в историята на българската лека атлетика. Единствено съжалявам за последния си опит. Рискувах, като търсех да стъпя максимално близо до пластелина, за да постигна повече като метраж. Опитът бе над 8-те метра, но не бе признат, тъй като закачих пластелина буквално с върха на шпайка си”, заяви Николай Атанасов.

Той заслужи 6 хиляди долара от наградния фонд на ИААФ за надпреварата, както и 4 хиляди лева премия от БФ Лека атлетика.

Шампионската титла извоюва Годфри Мокоена (Южна АФрика) с 8,08 метра. Всичките опити на южноафриканския лекоатлет бяха над 8-те метра, с изключение на последния, в който направи фаул, но вече като световен шампион. Среброто стана притежание на британеца Кристофър Томлинсън с 8,06 метра, а бронза взе Мохамед Ал Хувалиди (Саудитска Арабия) с 8,01 метра.

С 3 см повече пред Атанасов четвърти се класира Габле Гаренамотсе (Ботсвана), а на 5 см зад българина остана олимпийският вицешампион от Атланта'96 Джеймс Бекфорд (Ямайка).

Седми и осми са съответно Марчин Стажак (Полша) със 7,74 метра и Вилфредо Мартинес (Куба) със 7,72 метра.