Още преди старта на Световната купа по хандбал за мъже във Варна усилено се заговори за едно 19-годишно момче от Нигерия, на което предстоеше да се изправи срещу България. Фарук Юсуф прикова погледите с поразяваща лява ръка и 65 гола в Лига Европа през сезона за неговия „Гранолърс“ (Исп). Най-впечатляващи бяха последните две срещи на разменено гостуване с фаворита в турнира „Фленсбург“ (Гер), в които той вкарва общо 14 попадения, 10 от които в реванша като гост. Така неговият тим изненадващо отстрани немците, които получиха домакинство на финалната четворка, но няма да играят в нея.
 
“Беше невероятно. Мисля, че това е най-добрият мач в кариерата ми. Сега сме във финалната четворка и смятам, че има какво още да дадем“, казва Юсуф през сайта на Българската федерация по хандбал.
 
За големия хандбал го откриват скаути на полския гранд „Киелце“ по време на Световното първенство за мъже до 18 години през 2019 г. в Македония.
 
“Хората от Полша дойдоха при мен след един мач и много бързо подписах договор“, разказва Фарук.

Фарук Юсуф

Впоследствие той е преотстъпен за обиграване в „Гранолърс“, където вече прави фурор. Роден е в 5-милионния град Сокото, висок 185, тежи 82 кг.
 
“Започнах да играя хандбал в родния си град. В началото го правех само за удоволствие. Но колкото повече научавах за играта и гледах по-възрастните си съотборници, реших да се отдам изцяло на хандбала и да оставя всичко останало на страни“, заявява Юсуф, чиито брат и сестра също играят хандбал.
 
Българските национали обаче успяха до голяма степен да обезвредят Фарук Юсуф в мача с Нигерия, спечелен с 23:19. В тази среща младата звезда отбеляза 6 гола.
 
“Варна ми харесва, но ми е студено. Времето е различно от това в Испания. Вашият отбор е на по-високо ниво от нашия. Имате и няколко опитни играчи. Наистина сте добър отбор“, споделя впечатления Юсуф.
 
Нигерия завърши Световната купа във Варна 7-о място, след като в последния си мач се наложи над Андора с 36:14. Специално за срещата пристигна нигерийска делегация водена от Н.Пр. Сафия Ахмад Нуху, посланик за Румъния и акредитирана за България и Словения. Тя получи флагове с емблемите на Българската и Световната федерации от президента на нашата централа Росен Добрев и от директора състезания в IHF – Патрик Стръб.
 
Малта победи Азербайджан с 31:20 и зае 11-ата позиция. Молдова се наложи над Гватемала с 21:14 и е на 9-о място. Австралия и Великобритания спорят кой ще бъде 5-ти.