Нидерландската звезда в колоезденето Анемик ван Флойтен преодоля фрактурата на лакътя, която получи, ставайки най-възрастният състезател, който печели световна титла по колоездене на шосе на първенството в Уолонгонг, Австралия.

Ван Флойтен, която ще навърши 40 години на 8 октомври, предприе изненадваща атака в последния километър, за да спечели 164,3- километровата надпревара при жените от Хеленсбърг до Уолонгонг, малко след като настигна откъсналите се петима лидери.

На второ място се нареди белгийката Лоте Копеки, а трета завърши Силвия Персико (Италия).

„Не мога да повярвам. Мислех, че имам още един шанс и той беше да атакувам в края. Чаках да се върнат, но това не се случи“, заяви Анемик ван Флойтен пред нидерландската телевизия NOS.

Колоездачката счупи лакътя си в сряда след като падна в началото на състезанието в смесената отборна щафета. Ван Флойтен обаче успя да участва днес и бе възнаградена с втори златен медал от Световно първенство, три години след първия си успех.

На 39 години и 351 дни, тя наследи начело на класацията за най-възрастен шампион от Мондиал сънародника си Юп Зотемелк, който печели при мъжете през 1985 година, когато е на 38 години и 272 дни.