Спортистите от Русия няма да бъдат допуснати на тазгодишното европейско първенство по лека атлетика на закрито, след като местната федерация не спази сроковете за изготвяне на конкретен план за реформи.

Русия бе изхвърлена от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) през 2015 заради допинг скандал, а местните спортисти получиха статут на неутрални състезатели и участваха на повечето големи турнири. Тази практика обаче също бе спряна, след като бе разкрито, че РусАФ е фалшифицирала документи и е укривала истинската причина за липсата на допинг тестове на един от най-големите си атлети - Данил Лисенко.

РусАФ получи срок за изготвяне на план за излизане от ситуацията до 1 март, но той все още няма завършен вид. Така местните спортисти ще пропуснат европейското първенство на закрито в Полша между 5 и 7 март.

"Разбираме разочарованието на нашите атлети и треньори, но ги молим отново да бъдат търпеливи и да продължават да тренират за летния сезон. Нашата всеобща цел е отново да участваме на големи турнири", съобщава РусАФ.