Няколко хилядни не достигнаха на най-добрата ни спринтьорка в момента Тезджан Наимова да се класира за финала на 100 метра при жените на Световното първенство по лека атлетика в Осака.

Българката финишира пета в първата полуфинална серия, като стартира от крайния втори коридор. Според регламента се класират първите четири атлетки.

Възпитаничката на Стойко Цонов спря хронометрите на 11,18 секунди, точно колкото има и Олудамола Осайоми, но при фотофиниша се оказа, че тъмнокожата нигерийка е с по-добър резултат. Въпреки това още в първото си голямо състезание при жените, младата ни надежда даде да се разбере, че в бъдеще спринтьорките в тази дисциплина ще трябва да се съобразят с нея.

Единствено малшансът попречи на младата ни атлетка да намери място на финала, след като преодоля четвъртфиналната серия с време - 11,21. Въпреки това българката се нареди сред 10-те най-добри в света след бягането на полуфинала.

Първа финалната линия в серията пресече бившата световна шампионка Тори Едуардс (САЩ) с 11,02. Място на финала намериха още сънародничката й Лорин Уилямс с 11,09 и Керън Стюърт (Ямайка) с 11,12.

Другата полуфинална серия бе спечелена от лидерката в световната ранглиста Вероника Кембъл с резултат 10,99. Представителката на Ямайка бе единствената, която успя да слезе под заветните 11 секунди.

След нея се наредиха европейската рекордьорка Кристин Арон (Франция) с 11,04, двойната европейска шампионка Ким Геверт (Белгия) с 11,06 и Кармелита Джетър (САЩ) с 11,08.

Финалът на 100 метра при дамите е насрочен за 16.20 часа, където няма да има нито една българка след отпадането последователно на Инна Ефтимова, Ивет Лалова и Тезджан Наимова

За съжаление, другата ни голяма надежда в една от най-атрактивните дисциплини на Световното първенство Ивет Лалова не успя да стигне до предпоследната крачка от надпреварата, след като завърши едва пета в четвъртфиналната си серия с време 11,33 секунди.

Въпреки това, още в първото голямо състезание след завръщането си на пистата, атрактивната спринтьорка даде сериозна заявка, че ще се намеси в борбата за медалите още през следващия сезон.