Националната футболна лига на САЩ (НФЛ) планира да започне сезона по план през месец септември и той ще включва пълен календар от по 16 мача в рамките на 17 седмици, включително международните. Всички от тях ще бъдат пред зрители, въпреки COVID-19 пандемията, обявиха представители на лигата по време на конферентен разговор.

Джеф Паш, изпълнителен вицепрезидент на НФЛ и главен съветник, обяви, че медицинските лица са показали модел на развитието на пандемията в други държави и как влияят рестрикциите върху коронавируса на различни места. Той обясни, че НФЛ има цели пет месеца да предвиди някои размествания в календара, но в момента фокусът е работа върху седмица номер 1 по график през септември. Точните дати ще бъдат обявени около 9 май.

НФЛ и собствениците на отборите проведоха и едночасов конферентен разговор във вторник, в който не беше обсъждано намаляване на мачовете през новия сезон, добавя Паш. Трой Винсънт, който е вицепрезидент по футболните операции, обаче заяви пред местните медии, че се "разглеждат всички възможности" и се дискутират "превантивни планове".

"Всички наши дискусии и целият ни фокус са насочени към нормален, традиционен сезон, започващ навреме, пред фенове, на нормалните стадиони, при редовен сезон от 16 мача и пълни плейофи. Това е нашата цел. Очакваме да успеем. Дали сме сигурни обаче? Аз лично не съм сигурен, че ще бъда тук утре. Но планирам да бъда и правя същото за сезона", заяви Паш в две отделни интервюта.

Всичко останало около НФЛ обаче претърпя драматични промени. Повечето съоръжения са затворени, срещите с играчите в драфта се провеждат по телефон, предсезонна програма е замразена до второ нареждане, а професионалистите тренират индивидуално или в малки групи.

Драфтът пък ще бъде изцяло онлайн събитие и вместо да излизат официално облечени при всеки избор в първия рунд, колежаните ще ги посрещат от домовете си. От НФЛ все пак им обещаха пратки с пълен набор от шапки и фланелки, независимо кой отбор ще ги избере.

НФЛ ще проведе драфта между 25-27 април.