Невероятен обрат и поставяне на нов рекорд белязаха края на тазгодишното издание на интернет играта „Познай ходовете на Топалов”. Крайният победител в нея е младият шахматен талант Александър Монев, който позна цели 200 хода на Топалов за десетте кръга на „М-Тел Мастърс” 2009 – най-голям резултат от създаването на играта досега. Монев спечели, след като изпревари само с едно точно попадение естонеца Валери Голубенко, който водеше във временното класиране до края на деветия кръг.

По традиция играта тече на официалния сайт на „М-Тел Мастърс” – www.mtelmasters.com и в нея може да участва всеки шахматен фен. Целта на играта е да се отгатват ходовете на 19-ия световен шампион Веселин Топалов от десетте партии в турнира. Наградата за спечелилия в играта е партия шах с Веселин Топалов преди старта на следващото издание на „М-Тел Мастърс”.

Победителят Александър Монев е на 13 г. и е роден в Силистра. В момента учи в Софийската математическа гимназия. Играе шах от 5-годишен, след като баща му го запалва по играта. На 7 г. започва сериозно да се занимава с древната игра. Монев е шампион на България за деца до 14 г. за 2009 г., става пети на европейското първенство по шах за деца през 2006 г., има четвърто място на световното първенство за деца през 2007 г. и завършва трети във финалния турнир на детската верига „М-Тел Мастърс Джуниър” 2009.

Любимите му играчи са Топалов и Каспаров. „М-Тел Мастърс” е много силен и интересен турнир, в който участват само играчи с много остър стил на игра. Смятам, че това е един от най-добрите турнири в историята на шаха”, каза Александър Монев в телефонен разговор с организаторите на турнира. Той ще има възможност да изиграе партия шах срещу Веселин Топалов преди старта на „М-Тел Мастърс” 2010.

„Моите поздравления за Александър, който ме победи в последния кръг само с 1 точка след много оспорвана игра. Знам, че тази победа е важна за него, тъй като той е обещаващ млад играч и му желая големи успехи”, написа в писмо до „М-Тел Мастърс” останалият втори в крайното класиране на играта със 199 точки Валери Голубенко.