Зрителите по трибуните на стадиона в Национална спортна академия в София станаха свидетели на страхотен финал при жените на Световната купа по модерен петобой.

Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Лаура Асадаускайте (Литва) стартира преди последната комбинирана дисциплина ( бягане + стрелба) от незавидното 15-то място, но с уникално темпо успя да стигне до второто място и сребърен медал.

Шампионка в София 2019 стана бронзовата медалистка от последното световно първенство Марие Отейса от Франция, която беше безапелационна още от първата дисциплина – плуването. На фехтовка тя успя да запише изключителните 27 победи от 30 възможни, а в конната езда направи 298 точки от 300 максимални.

На стрелковия рубеж Отейса също беше много бърза и ефективна, и заслужено спечели златото с аванс от близо 1 минута пред Асадаускайте. Трета стана Алис Сутеро (Италия). 

Българските състезателки не попаднаха в женския финал.

Сред официалните гости на награждаването бяха  президентът на Международната федерация по модерен петобой Клаус Шорман, генералният секретар г-жа Шайни Фанг, Андрей Кузманов - председател на БФМП, Камелия Александрова - генерален секретар на БФМП и др.

С овации присъстващите приветстваха едно от златните български момичета - световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал в ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 Ренета Камберова, която също беше сред отличилите призьорките.

източник: БФ Модерен петобой

Днес е големия финал при мъжете, където също се очертава да бъде много оспорвано и интересно.  В 14:30 часа започва бонус рунда по фехтовка, който се прави пред централната трибуна, от 16:00 е конната езда, а в 18:00 часа стартира бягането и стрелбата. Около 19:00 се очаква да бъде и церемонията по награждаването на призьорите.

Утре (неделя) е последния ден на Световната купа по модерен петобой със състезанията в смесената щафета. България ще има своя двойка в лицето на Тодор Михалев и Мадлена Явайд. И при тях програмата по часове е идентична с тази на мъжкия финал, който се провежда днес.

Входът за публика до терена в НСА (Студентски град) е свободен.