Иван Марков направи безуспешен опит да се завърне на световния подиум  във вдигането на тежести. Двукратният вицешампион на планетата от 2014 и  2015 г. направи шест неуспешни опита в кат. 81 на продължаващото в  столицата на Туркменистан Ашхабад Световно първенство за мъже и жени. 

Иван не се справи три пъти със 161 кг в изхвърлянето, а в изтласкването  пробва последователно на 192, 193 и 195, но нито веднъж не закова  щангата над главата си. Иван преживя няколко операции и лекуваше тежка  травма в коляното през последните три години, като очевидно дългото  отсъствие от подиума и силно нарушената подготовка оказаха влияние на  неговото представяне в Ашхабад.

Иван Марков

източник: bgolympic.org

Другият ни представител в тази категория Юндер Бейтула остана осми в  група Б и се нареди на 16-о място в крайното класиране с двубой 332 кг  (149 изхвърляне и 183 изтласкване). Световен шампион стана китаецът  Ксяожун Лю със световен рекорд 374 кг.

От предишните дни България има на световното в Туркменистан едно шесто  място на Ангел Русев и едно седмо място на Даниела Пандова в категориите  на най-леките мъже и жени, като Русев постави и 3 световни рекорда за  младежи. Вчера Божидар Андреев остана девети в кат. 73 кг, а Стилян  Гроздев – 14-и в кат. 63 кг

До края на световното първенство в Ашхабад ще участват още двама  българи. В кат. до 109 кг ще ни представят Георги Шиков и Васил  Господинов, състезанието в група А е насрочено за петък от 14.30 ч.  българско време.